Alin Bogdan – un conservator plecat spre viitor

Alin Bogdan a fost un ziarist conservator român. Chiar în această categorie exotică și restrînsă ca un trib de extratereștri uitați pe pămănt, Alin Bogdan era un caracter aparte. Am discutat de cîteva ori, am corespondat și mi-a cerut, generos, să prefațez unul din volumele publicate la Conta Mundum – editura gîndită și construită de Alin ca izvor de cunoaștere și opinie conservatoare în folosul publicului larg românesc.  

Alin Bogdan a făcut mult mai mult decît vocile reunite ale celor ce semnează textele pe care le publică editura lui. A trecut de la opinie și expresie la construcție. A creeat un spațiu editorial ferit de presiuni și condiționări în care dezbaterea și opinia au găsit cîmp deschis. Ultimele lui ore de viață sînt descrise de martorul lor accidental Rod Dreher, un scriitor conservator american remarcabil, proaspăt tradus și publicat la Contra Mundum. 

Alin Bogdan avea o energie tăcută și neobosită. Spre deosebire de noi ceilalți – comentatorii resemnați sub asediul ideologiei toatalitare a stîngii – Alin Bogdan a înțeles repede că e mult mai necesar să construiești decît să deplîngi și să denunți. Alin Bogdan a fost un conservator pozitiv, adică un adevărat conservator. Plecarea lui lasă în urmă un model greu de urmat. La 42 de ani, Alin Bogdan avea în față un viitor plin de daruri pentru gîndirea publică autonomă în România. 

Amintirea acestui om curajos și onest rămîne cu noi. Din cînd în cînd, în momentele de îndoială și descumpănire, trebuie să o evocăm. Pentru că ajută și susține, fără să pună condiții. 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>