Sfântul Augustin și politica externă americană.
Ei n-au înțeles că principiul ‘Nu-i face altuia ce nu vrei să ți se facă ție’ nu poate fi în nici un caz modificat în funcție de diversitatea de obiceiuri naționale. Când această regulă se aplică iubirii de Dumnezeu, pier toate viciile; când se aplică iubirii de aproapele, dispar toate fărădelegile" 1
E reproșul fundamental ce poate fi adus azi politicii externe americane. Pre puțin din ce fac astăzi Statele Unite altora ar fi tolerabil pentru ei înșiși. Dacă scenariul din Ucraina se repeta în Mexic, unde, să zicem, Rusia ar fi sprijinit financiar mișcări de stradă și ar fi dat jos guvernul actual pentru a-l înlocui cu unul pro-rus, pentru ca mai Mexicul să intre într-o alianță militară condusă de ruși, am fi văzut imediat o reacție violentă, foarte probabil militară, a americanilor. Nu trebuie uitată lunga lor tradiție de violență în ce privește teritoriile vecine care au sau ar dori să adopte o politică ostilă SUA, în numele unui principiu anti-colonial la origini, “Doctrina Monroe”.
Observația se extinde însă de la politica externă la cea internă și apoi la relațiile dintre oameni în criză. În Covid “comisarii” care cereau internarea forțată sau lipsirea totală de drepturi a celor care refuzau linia oficială nu s-au gândit nici măcar o secundă dacă un astfel de tratament ar fi tolerabil pentru ei înșiși.
-
De Doctrina Christiana, III, 14,22 ↩︎