Despre Florin Cojocariu

Sunt un fost om de marketing și publicitate ajuns fermier și mai apoi, bucătar. Fizician la bază, am fost dintotdeauna pasionat să aflu cum funcționează lumea. Cuantica și relativitatea m-au dus repede către problema cunoașterii umane, la nevoia de a înțelege cum anume mintea e capabilă să înțeleagă realitatea. Așa am ajuns, într-un sfârșit și din fericire, deși nu-mi imaginam că acolo duce drumul, la Jung. Sunt convins că psihologia Jungiană a profunzimilor împreună cu credința creștină e cheia pentru ca oricare dintre noi să ajungem să avem o viață mai bună. E meritul bunicii și al celui mai bun prieten și mentor al meu, Ioan Bălin, pentru a mă fi pus pe definitiv pe drumul credinței creștine. Și al lui Steve Jobs pentru a fi descoperit pe Yogananda, de la care am o perspectivă diferită asupra sufletului omenesc.

Mă preocupă câteva teme de natură filosofică,

  • cum cunoaștem?
  • care e natura profundă a timpului?
  • ce e realitatea?

creștină:

  • cum e posibilă modernizarea practicii și discursului creștin fără a-i pierde constrângerile absolut necesare?
  • cum îl putem readuce pe Dumnezeu în viețile noastre cotidiene?

dar și unele de natură politică:

  • cum ar trebui să arate o doctrină fuzionistă românească?
  • cum se poate contracara eficient plaga progresismului?

Nu am nici o ambiție academică, am observat doar că mulți își pun aceleași întrebări și nevoia de a le spune lor ce cred mă motivează să scriu.

Antimateria e cea care anihilează complet materia, transformând totul în lumină. Teoriile actuale prezic o cantitate egală de materie și antimaterie în universul observabil, deși n-a găsit nimeni nicăieri nici urmă de ea. Enantiodromia lui Jung (de fapt a lui Heraclit) e procesul prin care o stare extremă trece în opusul ei și unul din procesele fundamentale ale evoluției conștiinței (și a lumii). Citatul din Yeats folosit ca motto e parte dintr-un poem citat ca ilustrare a enantiodromiei în mai multe locuri.