Romexit

Câți dintre noi realizează că România are nevoie de o strategie de exit din UE? Probabil mai mulți decât sunt dispuși să admită public. Pentru că la cum merg lucrurile în ultima vreme ieșirea din structura europeană așa cum e ea gândită astăzi va fi inevitabilă nu numai pentru România.

Problema e simplu de definit și se reduce la un singur capitol: uniunea politică.
Mai precis Comisia Europeană, având și drept de inițiativă legislativă dar și redistribuind bugete enorme, a căpătat o putere politică total disproporționată pentru ceea ce e instituția în sine: un grup obscur de birocrați numiți de marile puteri, nu aleși, unii dintre ei în funcție de decenii întregi.

O entitate nealeasă combină atât puterea executivă cât și pe cea legislativă. Veți spune că Parlamentul European e cel care aprobă legile, chiar dacă inițiativa e la Comisie, iar acolo sunt oameni aleși. De curiozitate, știți măcar 5 nume de europarlamentari români? Dacă da, atunci realizați două lucruri importante: a) cam cât de competenți tehnic și politic sunt europarlamentarii și b) faptul că sunt trimiși acolo ca la pensie, nu să facă politică. În realitate cam tot Parlamentul European e populat cu sinecuriști incompetenți, dependenți ireversibil pentru a se descurca în labirintul monstruos de legi și regulamente de un uriaș aparat tehnic care, surpriză, e numit și nu votat. PE e doar o păpușă în mâinile birocraților care reprezintă marile puteri în CE.

Problema uniunii politice a UE e extrem de gravă și începe să se vadă limpede de ce: nu există nici un mecanism democratic pentru a lua puterea din mâinile celor care guvernează prost. Pe scurt, Germania cu Franța (cel puțin până când Jupiter a intrat în eclipsă) au guvernat practic UE în ultimii 10 ani pe o direcție care nu are nimic de-a face cu politicile țărilor componente: imigrație, ecologism, transformarea economiilor mai mici în piețe de desfacere prin manevre fiscale și juridice. Prin manevre oculte au impus guverne de aceeași natură, adică nu rezultate din alegeri ci din înțelegeri oculte. Iar când alegerile le câștigă vreun inobedient, el e automat dictator și iliberal. Multe ONG-uri au devenit brațul înarmat al noilor doctrine, finanțate fiind generos din bugetul european. Presa, la rândul ei dependentă de subvenții și bani europeni, e obedientă și gata să facă pe plac cui plătește. Politica externă comună a devenit o glumă extrem de proastă și amenință în mod real securitatea UE pentru că Germania nu are nici un interes să se pună rău nici cu Rusia nici cu China pentru că pentru ei contează doar economia lor. Dacă americanii nu ar face presiuni dure, probabil nici declarații de formă și manevre de vitrină n-am avea.

Exemplele incompetenței politice toxice generate de această mascaradă a uniunii politice numită CE ar putea umple sute de pagini. Nu e prea mult de cântărit, nu există provocare politică internă sau externă la care CE să nu reacționeze inadecvat, lent sau tardiv. Și nu există nici o posibilitate de reformă pentru că vorbim de o entitate birocratică, total iresponsabilă în fața electoratelor naționale. CE se îndreaptă de fapt cu viteză mai mare decât America către o dictatură soft de stânga. Un fel de imperiu socialist care guvernează prin directive și redistribuire.

Poate exista și opinia că după ce am luat banii de la UE ar trebui să fim ceva mai recunoscători. Păi nu au dat banii ăștia degeaba, în primul rând. Corporațiile lor au luat partea leului din economiile noilor intrați. E suficient să vă uitați la câteva monopoluri importante din țările fost comuniste. În al doilea rând, dincolo de banii pe care-i scot pentru cei pe care-i investesc indirect prin fondurile europene, e strict interesul lor să aibă vecini țări cu economii prospere și stabile, adică cu piețe de desfacere importante. Și nu în ultimul rând, Germaniei ar trebui să-i fie un pic rușine când presează țările mai sărace cu „reforme” în schimbul banilor; banii din Planul Marshall dați de americani n-au venit cu condiționări de felul ăsta. Așadar banii din fondurile europene i-au investit în primul rând în ei și economiile lor, nu le suntem datori cu nimic.

Astea fiind spuse, merită luat din UE ce funcționează: uniunea economică și libera circulație a persoanelor, forței de muncă și capitalului. Nimic nu ar împiedica economiile să prospere în continuare, fără uniunea politică. Ba poate să o facă mai energic, în lipsa unor supra-reglementări aberante care o obligă azi la lipsă de competitivitate. Strategia e în fața noastră și e clară:

Da uniunii economice și liberei circulații! Nu uniunii politice!

Există cu siguranță un spirit european și o cultură europeană comună. Dar ele sunt fondate pe valorile creștinismului, nu pe Aquis-ul comunitar și interesele mașinăriei franco-germane, gata deja să se predea progresismului câtă vreme vede în el un instrument eficient de eliminare a vocilor dizidente.

Pentru a ajunge însă la o altfel de Uniune, cea actuală trebuie dărâmată complet. E de așteptat ca peste câțiva ani să constatăm că nu există altă cale, oricât de costisitor și dureros ar fi procesul. Iar pentru a fi pregătiți, ne trebuie o strategie de exit.

PS: vor urma cu siguranță tot felul de ștampile de “anti-european”. Așadar, o scurtă precizare: Nu sunt anti-european, sunt anti-Comisia Europeană. De fapt pentru noi a fi “anti-europeni” ar ridica semne de întrebare asupra sănătății psihice, un român normal poate fi la fel de anti-european pe cât o femeie poate fi de misogină. Cultural suntem ireversibil europeni. Ținta discuției nu e conceptul de Uniune Europeană ci birocrația politică totalitară care se naște în umbra conceptului, ascunsă sub cuvinte frumoase sub numele de Comisia Europeană. Sigur, se vor găsi destul oficine pro-ruse sau naționalist-tembele, de partea cealaltă a baricadei, care să promoveze mesajul de mai sus. Deși e de discutat ce convine mai mult adversarilor, o Europă divizată politic sau una condusă de nemți?

About Post Author

4 Comments
 1. Tot va scuzati atat ca nu sunteti anti-europeni… Ei bine, UE nu prea are legatura cu Europa, doar tine niste state captive intr-o uniune toxica. Economic…uitati-va doar cat de indatorate sunt statele.

  Reply
 2. Acest construct sinistru, ue, nu este condus de germani, ci de cei care au paralizat pe germani și toată Europa (toate continentele). Se ascund cu nume asemănătoare cu cele ale celor unde trăiesc și nu se amestecată cu ei. Sunt supra-rasă. Ei o zic, nu eu

  Reply
 3. Da, iti trebuie curaj azi in Romania ca sa expui idei incomode intr-un articol (blog) in care nu te ascunzi dandu-ti nume fictiv . Felicitari pentru autor !

  Reply
 4. Felicitări pentru curaj!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>