În apărarea druizilor vegetarieni

Există vreo diferență între banalitatea răului și automatismul binelui? Agera Asociație VeDem Just susține că nu. Asociația a sesizat Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, îngrijorată de declarațiile ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a explicat, într-un interviu radio, că absența femeilor din ierarhia Bisericii Ortodoxe nu e un act de discriminare.

Pînă aici, totul la vedere. O asociație militantă urmează parodia procedurală obișnuită și se adresează confraților din CNCD, un organism la fel de neales, decretat și inutil, pentru a obține verdictul dorit. Ce se află, însă, în spatele acțiunii care i-a decis pe gardienii binelui să declanșeze obișnuita farsă?

E greu de crezut că suferințele VeDem Just sînt provocate de nenumăratele femei care încearcă, fără șansă de izbîndă, să pătrundă în ierarhia ortodoxă. E la fel de greu de crezut că VeDemJust a aflat abia acum de regulile și prescripțiile Creștinismului Ortodox.

E mult mai credibil că VeDem Just folosește lucid mijloacele verificate care pot umili ținta aleasă, îi pot păta imaginea și o pot, chiar, obliga să cotcodăcească refrene civice impuse administrativ. Dealtfel, succesul maeștrilor civici occidentali care au dresat și duc în lesă Bisericile Protestante și Neo Protestante nu putea decît să îi încurajeze pe discipolii de la VeDem Just.

Problema se reduce, deci, la resentiment. Teoria liberală a drepturilor e pretextul care îngăduie furtul de instituții sau degradarea lor. Nimic nou.

Agenții binelui automat vor, exact ca înaintașii lor comuniști, să treacă la colectivizare. Partidul Comunist a reușit-o, folosind raționamentul ”Pămîntul e al tuturor, adică al statului comunist”. VeDem Just mută această schemă frauduloasă în formula: ”Egalitatea e a tuturor dar numai dacă noi stabilim ce e egalitatea”.

În acest sens, VeDem Just e perfect coerentă, Asociația a sesizat că BOR nu are cler femeiesc – exact așa cum VeDemJust are grijă să nu admită între membrii ei nici un om cu adevărat educat și nici o persoană cu bun simț. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, membrii Asociației ar fi frînat la timp.

O ironie care scapă Asociației anti-discriminare VeDem Just face ca, în paralel, colegii militanți din universul civic occidental să fie cei mai mari promotori și admiratori ai discriminării pe bază de cote de rasă și de clasă, impuse instituțiilor publice. E, deasemnea, de notat, că între membrii VeDem Just nu există nici o persoană fără studii superioare. Discriminare? Nu. Proștii sînt suprareprezentați.

Logica fundamentală pusă la lucru de acest tip de Asociații e un caz patent de ignoranță brutală. Ea poate fi rezumată la formula: A identic cu B, întotdeauna și pentru orice situație. Mutată în filozofia politică a drepturilor, această formulă precară produce concluzia după care egalitatea e acea stare juridică de fapt în care oricine poate fi orice. Nimic altceva nu contează: nici teologia creștină, nici dreptul, aparent garantat, la convingeri religioase și practicarea lor neîngrădită. Singurul lucru care contează e alinierea. Pe cînd, deci, un Papă musulman?

VeDem Just nu o știe dar e o instituție dogmatică. Mai precis, parte minoră dar harnică a unui cult laic intolerant, agresiv și laș (cu spatele asigurat de șantaj mediatic și euro-presiuni, oricine e erou).

Nu trebuie să fi credincios ortodox sau simpatizant pentru a sesiza aroganța gherilei civice și inepția ei bazală. Automatismul ipocrit al binelui pîndește victima următoare. Cenzura și controlul expresiei publice nu sînt departe.

Nu, acest tip de Asociații nu merită arderea pe rug, mai ales în condițiile în care ceremonia ar avea mult de pierdut, din cauza regulilor de distanțare socială. Rîsul și refuzul sînt mai bune.

Agenda viitoare a asociației VeDem Just nu mai poate ocoli cauza druizilor vegetarieni și necesitatea parcărilor fără gluten.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>